Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Η υλιστική φιλοσοφία-Γενική κατατόπιση 7

Στη νομοτελειακή πορεία της ανάπτυξης της κοινωνικής παραγωγής και της αύξησης των επιστημονικών γνώσεων,οι προοδευτικοί επιστήμονες και φιλόσοφοι με τις προχωρημένες γνώσεις τους ,προχώρησαν συστηματικά στην εξέταση των υλικών σχέσεων των εξωτερικών υλικών πραγμάτων και διέκριναν κοινές ιδιότητες και κοινά χαρακτηριστικά στα διάφορα σύνθετα εξωτερικά πράγματα.
Έτσι έβγαλαν το συμπέρασμα ότι τα διάφορα σύνθετα εξωτερικά πράγματα προέρχονται από ορισμένες αρχικές και σταθερές μορφές της ύλης [νερό,αέρα κ.λ.π]
Οδηγήθηκαν δηλαδή από τα ίδια τα εξωτερικά υλικά πράγματα στη διαπίστωση ότι η βάση και η αρχή του κόσμου είναι υλική.
Οδηγήθηκαν επίσης από τα ίδια τα εξωτερικά υλικά πράγματα στο συμπέρασμα ότι αυτά κινούνται και αλλάζουν αδιάκοπα με νόμους δικούς τους.
Θεωρούσαν δε,την αλλαγή αυτή κυκλική.
Η γενική αυτή ερμηνεία των φαινομένων του κόσμου που εμφανίζει ως αρχή και βάση του κόσμου την ύλη ,ονομάζεται ΥΛΙΣΜΟΣ.
Ύλη.Αρχαία ελληνική λέξη.Αρχικά σήμαινε δέντρο,ξυλεία ή άλλο αντικείμενο,που το κατεργάζονται για να κατασκευάσουν κάτι.Πολύ νωρίς έγινε φιλοσοφικός όρος.
Οι πρώτοι φιλόσοφοι μίλησαν για ύλη.
Οι υποστηρίζοντες τις μυθικές ερμηνείες των φαινομένων του κόσμου,με την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και την αύξηση των επιστημονικών γνώσεων,με την εξέλιξη γενικά της κοινωνίας,ξεπέρασαν και αυτοί τις μυθικές ερμηνείες και προχώρησαν σε συστηματική γενική εξέταση των εξωτερικών πραγμάτων αλλά κατέληξαν σε γενική ιδεαλιστική ερμηνεία τούτων.
Επειδή τη μεταβαλλόμενη φύση τη θεώρησαν ως παραπλανητική έψαξαν να βρουν κάτι το σταθερό,το πρωτεύον έξω από τη φύση,από τον αισθητό κόσμο.
Έτσι κατέληξαν να θεωρούν ως σταθερή και αμετάβλητη αντικειμενική πραγματικότητα και ως πρωτεύον κάτι το υπερφυσικό,κάτι που είναι στο νου προσιτό.
Το πνεύμα,την ιδέα κ.α.
Τα φυσικά φαινόμενα τα θεώρησαν ως δευτερεύοντα και κατευθυνόμενα από την αρχική και σταθερή πνευματική αντικειμενική πραγματικότητα.
Η γενική αυτή ερμηνεία του κόσμου που εμφανίζει ως πρωτεύον στον κόσμο,το πνεύμα,ονομάστηκε  ΣΠΙΡΙΤΟΥΑΛΙΣΜΟΣ η ΙΔΕΑΛΙΣΜΟΣ.
Σπιριτουαλισμός.Ο σπιριτουαλισμός θεωρεί το πνεύμα ως μοναδική ουσία του Σύμπαντος.Τα άλλα πράγματα τα θεωρεί προϊόντα του πνεύματος.Ο σπιριτουαλισμός λέγεται και πνευματοκρατία ή πνευματαρχία.
Ιδεαλισμός.Από την ελληνική λέξη ιδέα.Ο ιδεαλισμός είναι γνωσιοθεωρητική  άποψη ότι ό,τι σκεπτόμαστε είναι ιδέες,πνευματικά φαινόμενα.
Ο ιδεαλισμός δίνει τα πρωτεία στην ιδέα,στην έννοια.
Η ιδέα,το πνεύμα υπάρχει ανεξάρτητα από την ύλη.Έτσι ο ιδεαλισμός συναντιέται με το σπιριτουαλισμό.Ο σπιριτουαλισμός και ο ιδεαλισμός υποστηρίζουν ότι το πρωτεύον είναι το πνεύμα,η ιδέα.Γι αυτό επεκράτησε να λέγεται ο σπιριτουαλισμός και ιδεαλισμός.
Είναι φανερό ότι ο σπιριτουαλισμός έχει γνωσιοθεωρητικές τις ρίζες του.
Στην αντανάκλαση των ποικίλων φαινομένων της φύσης και της κοινωνίας είναι εύκολη η απόσπαση της σκέψης,της ιδέας από την υλική αντικειμενική πραγματικότητα.
Έτσι πολλοί παρεκκλίνουν προς την ιδεαλιστική ερμηνεία των φαινομένων του κόσμου.
Η κατεύθυνση αυτή τους οδήγησε στη γενική ιδεαλιστική ερμηνεία του κόσμου,στη θεωρία της πνευματοκρατίας.
Έτσι εμφανίστηκαν τα πρώτα φιλοσοφικά συστήματα στην εξέταση των φαινομένων του κόσμου που μας εμφανίζουν δύο αντίθετες γενικές ερμηνείες τούτων.
Την υλιστική ερμηνεία και την ιδεαλιστική ερμηνεία.
Τα πρώτα φιλοσοφικά συστήματα στην εξέταση των φαινομένων του κόσμου είναι ένα άλμα προς τα εμπρός της φιλοσοφικής σκέψης.
Το άλμα αυτό επιτεύχθηκε  με την ανάπτυξη της κοινωνικής παραγωγής και την αύξηση των επιστημονικών γνώσεων.
Τα πρώτα φιλοσοφικά συστήματα στηρίζονται στις επιστημονικές γνώσεις της προχωρημένης κοινωνίας.
Τα πρώτα φιλοσοφικά συστήματα αναπτύσσονται στην πορεία της κοινωνικής ανάπτυξης και της αύξησης των επιστημονικών γνώσεων.
Ποια όμως από τις δύο αντίθετες γενικές ερμηνείες των φαινομένων του κόσμου είναι η αληθινή και ποια η λανθασμένη;


    Συνεχίζεται ....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ουσία και αντικείμενο της μαρξιστικής φιλοσοφίας

 του Παναγιώτη Γαβάνα Ένα από τα βασικά ζητήματα που είναι αναγκαίο να αποσαφηνιστεί στην αρχή αυτής της σειράς άρθρων που παρουσιάζουμε ανα...