Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Η υλιστική φιλοσοφία-Γενική κατατόπιση 4

Η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων στους κόλπους του πρωτόγονου κοινοκτημονικού  καθεστώτος ,οδήγησε στον καταμερισμό της εργασίας,στην ανάπτυξη της ανταλλαγής και στην εμφάνιση της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα της παραγωγής.Η ανάπτυξη δε,της ανταλλαγής και της ατομικής ιδιοκτησίας οδήγησε στην αύξηση της οικονομικής ανισότητας.
Έτσι εμφανίστηκαν οι κυρίαρχες τάξεις και οι υποταγμένες τάξεις.Τα ασυμβίβαστα συμφέροντα των κοινωνικών τάξεων ανοίγουν τον δρόμο της ταξικής πάλης.
Με την αποσύνθεση του πρωτόγονου κοινοτικού συστήματος και την εμφάνιση της ατομικής ιδιοκτησίας ,με το διαχωρισμό της κοινωνίας σε ανώτερες και κατώτερες τάξεις,διαφοροποιείτε και ο κόσμος των πνευμάτων σε ανώτερα και κατώτερα πνεύματα.Οι άνθρωποι μετατρέπουν τις μορφές  των πνευμάτων σε μορφές θεών.Κάθε δύναμη στη φύση και στην κοινωνική ζωή που επηρεάζει τη ζωή τους  και δεν μπορούν να την εξηγήσουν με τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει τη θεωρούν θεό.
Τον ήλιο τον κάνουν θεό,γιατί θερμαίνει τη γη και καθορίζει την εποχή που θα καλλιεργήσουν το κάθε φυτό.Τη γη επίσης που τους παρέχει τόσα υλικά αγαθά,την κάνουν θεά.Τον ουρανό τον κάνουν θεό γιατί τους στέλνει συχνά τη βροχή.Οι Μογγόλοι και οι Κινέζοι,για υπέρτατο θεό θεωρούσαν τον ουρανό κλπ.
Από τότε που η κοινωνία διαιρέθηκε σε τάξεις,οι κυρίαρχες και εκμεταλλεύτριες τάξεις συμπλήρωναν τις μυθικές κοσμοερμηνείες και τις χρησιμοποιούσαν ως ιδεολογικό όπλο για ν απομακρύνουν τον εργαζόμενο λαό από τις επιδιώξεις υλικών αγαθών στη ζωή και να τον οδηγούν ευκολότερα στην εξυπηρέτηση των ιδιαίτερων συμφερόντων τους.
Τα γενικά γνωρίσματα της θρησκείας στην εξέλιξη της ταξικής κοινωνίας είναι ο πολυθεϊσμός και ο μονοθεϊσμός.
Οι πολυθεϊστές πίστευαν ότι υπάρχουν πολλοί θεοί που έχουν  τη μορφή του ανθρώπου και που σκέπτονται όπως ο άνθρωπος [ανθρωπομορφισμός].Πίστευαν ότι κάθε θεός ενεργεί σε ορισμένο κύκλο της λειτουργίας του κόσμου.
Οι μονοθεϊστές πίστευαν ότι υπάρχει ένας θεός παντοδύναμος και αιώνιος που δημιούργησε τον κόσμο εκ του μηδενός και που κυβερνά τον κόσμο με σκοπιμότητα κλπ.
Οι λαοί λάτρευαν τους θεούς με διάφορους τρόπους.Με τις προσευχές,τις θυσίες και τις ιεροτελεστίες φαντάζονταν ότι αποκτούσαν την ευμένεια των θεών και την προστασία τους στην εργασία τους,στη ζωή τους.Τα συμφέροντα τους δηλαδή καθόριζαν τον τρόπο της αντιμετώπισης των υπερφυσικών δυνάμεων, που πίστευαν ότι υπάρχουν.Προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να τις υποτάξουν στην εξουσία τους.
Οι κυρίαρχες και εκμεταλλεύτριες τάξεις συνεργαζόμενες με τους επαγγελματίες ιερείς καλλιεργούν την πίστη του εργαζόμενου λαού στους θεούς.Διδάσκουν ότι όσα γίνονται στη φύση και στην κοινωνία ,γίνονται με τη θέληση και τη δύναμη των θεών.*
Οι κυρίαρχες τάξεις σε συνεργασία με τους ιερείς οργανώνουν ιεροτελεστίες και άλλες εορτές κατά τρόπο που συνδέουν την κοινωνική συμπεριφορά με τη θρησκευτική πίστη του λαού.
Οι ιερείς διδάσκουν στο λαό ότι όλα κατευθύνονται από το θεό.
Κλήρος και άρχουσα εκμεταλλεύτρια τάξη κρατούν μυστικές τις αληθινές γνώσεις και προσπαθούν να παραπλανούν τον εργαζόμενο λαό για να επιτυγχάνουν την εκμετάλλευση της εργασίας του.
Οι κυρίαρχες και εκμεταλλεύτριες τάξεις σε διάφορες χώρες δίδασκαν ότι ο βασιλιάς είναι αποσταλμένος από το θεό και γι αυτό όποιος υπακούει στο βασιλιά θα αμοιφθεί από το θεό.
Ως αρχή της ζωής θεωρούσαν την αθάνατη ψυχή.Τη γήινη ζωή τη θεωρούσαν ότι είναι μία προπαρασκευή για τη μεταθανάτια και αιώνια ζωή.
Οι κυρίαρχες και εκμεταλλεύτριες τάξεις καλλιεργούν την πίστη του εκμεταλλευόμενου λαού στη μεταθανάτια ανταμοιβή για να τον απομακρύνουν από την εγκόσμια ζωή και να του χαλαρώνουν έτσι την ταξική πάλη του.
Ενδιαφέρονται για τη μεταθανάτια ζωή των εκμεταλλευόμενων και ληστεύουν τα προϊόντα της εργασίας τους.Οι εκμεταλλευόμενοι αντιδρούν με όλα τα δυνατά μέσα τους.
Οι εξεγέρσεις τους φανερώνουν κατά βάθος την άρνηση της διδασκαλίας του κλήρου που υποστηρίζει και δικαιολογεί την επικρατούσα κατάσταση.
Η θρησκεία είναι φανερό ότι παίζει ένα ρόλο αντιδραστικό στην κοινωνική ανάπτυξη.


*Σας θυμίζουν άραγε τίποτε αυτά;!!




 Συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ουσία και αντικείμενο της μαρξιστικής φιλοσοφίας

 του Παναγιώτη Γαβάνα Ένα από τα βασικά ζητήματα που είναι αναγκαίο να αποσαφηνιστεί στην αρχή αυτής της σειράς άρθρων που παρουσιάζουμε ανα...