Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Η υλιστική φιλοσοφία-Γενική κατατόπιση.

Στα παρακάτω κομμάτια θα παραθέσω ολόκληρο το πρώτο κεφάλαιο από το βιβλίο ''η υλιστική φιλοσοφία'' του Ιωάννου Α.Μητρόπουλου.

Οι πρωτόγονοι άνθρωποι με τη συνεργασία τους κατόρθωναν να αποκτούν τα πιο απαραίτητα υλικά μέσα για την συντήρηση τους.Είναι φανερό ότι κάθε άνθρωπος δεν μπορεί μόνος του,να αντιμετωπίσει τις πολλές και διάφορες δυσκολίες ,αντιθέσεις που συναντά στη ζωή του.Γι αυτό συνεργάζεται με τους άλλους ανθρώπους.Με τη συνεργασία τους οι άνθρωποι ξεπερνούν πολλές ατομικές αδυναμίες τους απέναντι στην εξωτερική φύση.Μόνο με τη συνεργασία,με την αλληλοβοήθεια,οι πρωτόγονοι άνθρωποι κατόρθωναν να εξασφαλίσουν τα πιο απαραίτητα υλικά μέσα της ζωής τους και να προστατευθούν από τα άγρια θηρία και από διάφορους άλλους κινδύνους που συναντούσαν στην καθημερινή ζωή τους.Υλικές ωφέλειες δηλαδή,οδήγησαν τους ανθρώπους σε συνεργασία,σε ομαδική ζωή.
Τα πρώτα εργαλεία των πρωτόγονων ανθρώπων είναι αντικείμενα που τα βρίσκουν έτοιμα στη φύση.Τη χρησιμότητα των αντικειμένων αυτών,στην εργασία τους,οι πρωτόγονοι άνθρωποι αντιλαμβάνονταν με την αύξηση της δράσης τους πάνω στο ποικιλόμορφο και αισθητό υλικό περιβάλλον τους.Με τη συνεχή δράση τους,οι πρωτόγονοι άνθρωποι ,πάνω στην εξωτερική φύση και την επίδραση της ποικιλόμορφης φύσης σε αυτούς,γυμνάζονται σωματικά και προπαντός στο χέρι και στο μυαλό.Έτσι γίνονται όλο και πιο επιδεκτικοί,πιο έμπειροι,πιο ικανοί για την απόκτηση των υλικών μέσων της συντήρησης τους.
Με τη συνεχώς αυξανόμενη δράση τους πάνω στην εξωτερική φύση,μαθαίνουν ακόμη πως να χρησιμοποιούν τις διάφορες δυνάμεις της ,που γνωρίζουν,για την κατασκευή και άλλων πραγμάτων που δεν τους τα δίνει έτοιμα η φύση και που τους είναι χρήσιμα στη ζωή τους.
Έτσι κατασκεύασαν τα πρώτα τεχνητά εργαλεία.Με τη βοήθεια των φυσικών και τεχνιτών εργαλείων ,οι πρωτόγονοι άνθρωποι κατορθώνουν να αυξάνουν και να βελτιώνουν τα μέσα της συντήρησης τους.
Η κατασκευή των τεχνητών εργαλείων αποτελεί άλμα σημαντικό προς τα εμπρός του ανθρώπου.Οι πρωτόγονοι άνθρωποι απέκτησαν την ικανότητα να κάμουν το άλμα αυτό,με τη συνεχή επέκταση της δράσης τους πάνω στην εξωτερική φύση,και τη συσσώρευση της πείρας τους.Με το άλμα αυτό,ο άνθρωπος μεταφέρεται από την υποταγή του στη φύση στην κατάκτηση αυτής.
Αρχίζει δηλαδή να μετασχηματίζει τη φύση με την αύξηση της πείρας του και να δημιουργεί καλύτερες συνθήκες της υλικής ζωής του.
Στην αρχή βέβαια,οι μετασχηματισμοί της φύσης που επιτυγχάνει,η παραγωγή του,είναι σε μικρό βαθμό.Με τη συνεχή επέκταση όμως της συνεργασίας τους ,οι άνθρωποι,και τη συνεχή αύξηση της πείρας τους,προχωρούν στη τελειοποίηση των εργαλείων της εργασίας τους ,στην αύξηση και βελτίωση της παραγωγής,στη μεγαλύτερη κατάκτηση της εξωτερικής φύσης.
Οι άνθρωποι όσο περισσότερες δυνάμεις της εξωτερικής φύσης γνωρίζουν ,με τη δράση τους πάνω σε αυτή  τόσο περισσότερο τελειοποιούν τα εργαλεία της εργασίας τους.
Έτσι αυξάνουν την παραγωγή τους και λύνουν πολλές αντιθέσεις,εσωτερικές και εξωτερικές,της κοινωνικής ζωής τους.Βελτιώνουν τα κοινωνικά μέσα της ζωής τους και πετυχαίνουν όλο και καλύτερη προφύλαξη από τους διάφορους εξωτερικούς κινδύνους.
Είναι φανερό ότι η ελεύθερη δράση των ανθρώπων πάνω στην εξωτερική φύση,επιτυγχάνεται με την ανώτερη σωματική τους διάπλαση  και τη σχετική της ανεξαρτησία.
Οι άνθρωποι ενώνονται με το εξωτερικό υλικό περιβάλλον τους αλλά και ταυτόχρονα παλεύουν απόλυτα με τις αντιθέσεις του προς τη ζωή τους.
Η ελεύθερη δράση των ανθρώπων πάνω στον εξωτερικό υλικό κόσμο είναι συγκεκριμένη και σχετική.
Η ελεύθερη δράση των ανθρώπων πάνω στην εξωτερική φύση,επεκτείνεται με τη βελτίωση των υλικών μέσων της συνεργασίας τους.Με την επέκταση της δράσης τους ,οι άνθρωποι πάνω στην εξωτερική φύση προχωρούν όλο και σε νέες ανακαλύψεις πάνω στη φύση,που τις χρησιμοποιούν στην τελειοποίηση των εργαλείων της εργασίας και στην αύξηση και βελτίωση των άλλων υλικών μέσων της παραγωγής.
Όσο τελειοποιούνται τα εργαλεία τόσο ανέρχεται και ευρύνεται η συγκεκριμένη δράση των ανθρώπων πάνω στην εξωτερική φύση.Έτσι επιτυγχάνουν τη συνεχή βελτίωση των υλικών μέσων της ζωής τους.

         Συνεχίζεται.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ουσία και αντικείμενο της μαρξιστικής φιλοσοφίας

 του Παναγιώτη Γαβάνα Ένα από τα βασικά ζητήματα που είναι αναγκαίο να αποσαφηνιστεί στην αρχή αυτής της σειράς άρθρων που παρουσιάζουμε ανα...