Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Διαλεκτική και μεταφυσική

Ο υλισμός και ο ιδεαλισμός που είδαμε,μπορεί να είναι διαλεκτικοί ή μεταφυσικοί.
Η διαλεκτική και η μεταφυσική είναι δύο αντίθετες μέθοδοι έρευνας και ερμηνείας του κόσμου και των φαινομένων του.


Η διαλεκτική εξετάζει τον κόσμο,τα πράγματα,τα φαινόμενα, στην κίνηση τους,στην αδιάκοπη μεταβολή τους,στην αμοιβαία τους σύνδεση,στις αντιθέσεις τους κλπ.
Η μεταφυσική αντίθετα εξετάζει τα πράγματα ως αμετάβλητα,στην ακινησία τους και απομονωμένα το ένα από το άλλο.


Η διαλεκτική είναι αυτή η οποία επιβεβαιώνεται από τις επιστήμες,προέρχεται από την πράξη και επαληθεύεται στην πράξη.Και μάλιστα η υλιστική διαλεκτική ,γιατί η διαλεκτική βρίσκεται στον υλικό κόσμο και πουθενά ''αλλού'',γιατί δεν υπάρχει κάτι άλλο πέρα από τον υλικό κόσμο.


Τίποτε δεν είναι αμετάβλητο ,όλα κινούνται νομοτελειακά και αλληλοσυνδέονται,περικλείουν μέσα τους αντιθέσεις κλπ
Η ίδια η ύλη έχει μέσα της ενδογενή,την ιδιότητα της κίνησης,της μεταβολής,όλα τα πράγματα αλληλεπιδρούν και αλληλοκαθορίζονται.
Η άπειρη φύση είναι αυτοδρώσα ,κι όχι κάτι το παθητικό που μόνο ένας θεός ή ένα πνεύμα θα την έθετε σε κίνηση,όπως πίστευαν παλιά ή πιστεύουν ακόμα.[φιλοσοφικώς δεχόμαστε την απειρία της φύσης,γιατί αν και δεν μπορεί να αποδειχτεί επιστημονικά,ωστόσο δεν πέφτουμε στις αντιφάσεις που θα πέφταμε ,αν δεχόμασταν το πεπερασμένο,και αυτή η λύση βεβαίως εξυπηρετεί την θρησκεία,γιατί αν το σύμπαν δεν είναι άπειρο,τότε τι υπάρχει ''πέρα από αυτό'';Μα φυσικά ο θεός!θα απαντήσει ο

θρησκευόμενος!]




Δεν υπάρχει ύλη χωρίς κίνηση,δεν υπάρχει κίνηση χωρίς ύλη [κίνηση είναι τρόπος ύπαρξης της ύλης ''Ένγκελς''] αυτό το πράγμα έχει αποδειχτεί επιστημονικά ,που είναι θεμελιώδες στον διαλεκτικό υλισμό,και δείχνει την αυτοδυναμία της φύσης,της ύλης.

Η επιστημονική διαλεκτική είναι η υλιστική διαλεκτική.

Και ο διαλεκτικός υλισμός είναι η φιλοσοφία που εξετάζει τους γενικούς νόμους της κίνησης ,στη φύση ,στην κοινωνία και στη νόηση.
Τις επιμέρους μορφές της ύλης και των κινήσεων τους,τις μελετούν οι διάφορες επιστήμες ,οι οποίες μέχρι στιγμής επιβεβαιώνουν τον διαλεκτικό υλισμό.[το γενικό συνδέεται με το ειδικό].


Θα επανέλθουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ουσία και αντικείμενο της μαρξιστικής φιλοσοφίας

 του Παναγιώτη Γαβάνα Ένα από τα βασικά ζητήματα που είναι αναγκαίο να αποσαφηνιστεί στην αρχή αυτής της σειράς άρθρων που παρουσιάζουμε ανα...