Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Το βασικό πρόβλημα της φιλοσοφίας

Υπήρξαν και υπάρχουν πολλές αντιλήψεις για το τι είναι φιλοσοφία,τι εξετάζει,ποιο το αντικείμενό της,ποια η αντικειμενικότητα της κλπ.
Ωστόσο το βασικό πρόβλημα της,ήταν πάντοτε το ζήτημα της ουσίας του κόσμου,το ζήτημα της σχέσης του Είναι και της Νόησης,έστω κι αν δεν το διατύπωνε πάντα ξεκάθαρα και συγκεκριμένα.
Το ζήτημα του ποιο είναι το πρωταρχικό;η ύλη ή το πνεύμα.
Για να δώσω έναν πλατύ ορισμό,θα πω ότι η φιλοσοφία είναι η μελέτη των γενικών νόμων της φύσης,της κοινωνίας και της νόησης.
Τους ειδικούς νόμους των επιμέρους φαινομένων,τους μελετούν οι διάφορες επιστήμες.
Η φιλοσοφία γενικεύει.
Για να έχει μία αντικειμενικότητα,να είναι επιστημονική,να έχει μία εγκυρότητα,πρέπει να στηρίζεται και να συμφωνεί με τα επιστημονικά δεδομένα.
Η φιλοσοφία δεν πρέπει να είναι μία ξεκάρφωτη επινόηση,γιατί τότε δεν αντανακλά τίποτε το πραγματικό ή μάλλον το αντανακλά παραμορφωμένα.Επιπλέον εννοείτε ότι δεν είναι άσχετη και από την κοινωνία.Κοινωνία,επιστήμες,τεχνολογία,φιλοσοφία είναι πράγματα αλληλένδετα.
Η φιλοσοφία που πετυχαίνει μία έγκυρη αντανάκλαση της πραγματικότητας καλύτερα από κάθε άλλη και συμφωνεί με τα επιστημονικά δεδομένα ,είναι ο υλισμός και δη ο διαλεκτικός υλισμός
Αυτά τα ενδιαφέροντα ζητήματα θα προσπαθήσω να ακολουθήσω σε αυτό το blog μέσα από παραγράφους,σύντομους ή μακριούς ,άρθρα ,αποσπάσματα από βιβλία κλπ
Σύντομα,απλά και σημαντικά πράγματα,δεν θα είμαι κουραστικός!


Σημ.Υπόψιν ότι εδώ παρουσιάζω προσωπικές αντιλήψεις,οπότε οποιοδήποτε λάθος,γκάφα,ασυνέπεια γραφής,αντιφάσεις κλπ,χρεώνονται αποκλειστικά σ ΕΜΕΝΑ,και σε ΚΑΜΙΑ φιλοσοφία ή υλισμό.
Αυτό για να μαι εντάξει από την αρχή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ουσία και αντικείμενο της μαρξιστικής φιλοσοφίας

 του Παναγιώτη Γαβάνα Ένα από τα βασικά ζητήματα που είναι αναγκαίο να αποσαφηνιστεί στην αρχή αυτής της σειράς άρθρων που παρουσιάζουμε ανα...