Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Η ακεραιότητα και η μονολιθικότητα του μαρξιστικού φιλοσοφικού υλισμού

Τα βασικά χαρακτηριστικά του μαρξιστικού φιλοσοφικού υλισμού διατυπώθηκαν από τον Μαρξ και τον Ένγκελς.Στο έργο του ο Β.Ι. Λένιν επεξεργάστηκε παρά πέρα τα βασικά αυτά χαρακτηριστικά.Στο έργο του Ι. Β. Στάλιν ''Για το διαλεκτικό και ιστορικό υλισμό'' δίνεται η ανάπτυξη και η συστηματική έκθεση των βασικών χαρακτηριστικών του μαρξιστικού φιλοσοφικού υλισμού.

Το πρώτο χαρακτηριστικό του μαρξιστικού φιλοσοφικού υλισμού μιλά για την υλικότητα του κόσμου και απορρίπτει την ιδεαλιστική, θρησκευτική αντίληψη για ύπαρξη εντεύθεν και επέκεινα κόσμου.Η ενότητα του κόσμου συνίσταται στην υλικότητά του, δηλαδή στο ότι όλες οι ποικιλίες του υπαρκτού αποτελούν διαφορετικές μορφές κίνησης της ύλης.Τα αντικείμενα, τα φαινόμενα είναι από τη φύση τους υλικά, καθώς και οι νομοτέλειες που διέπουν την κίνηση, την αλλαγή, την εξέλιξη γιατί οι νομοτέλειες αυτές δεν αποτελούν κάποια υπερφυσικά θεσπίσματα, αλλά ορισμένες μορφές αλληλουχίας, αλληλοκαθορισμού των φαινομένων.

Αν το πρώτο χαρακτηριστικό του μαρξιστικού φιλοσοφικού υλισμού απαντά στο ερώτημα : τι είναι ο κόσμος, το δεύτερο χαρακτηριστικό απαντά στο ερώτημα : σε ποια σχέση βρίσκονται μεταξύ τους τα υλικά και τα πνευματικά φαινόμενα.Η ύλη είναι το πρωτεύον, η συνείδηση το δευτερεύον, δηλαδή η συνείδηση αποτελεί προϊόν μακρόχρονης εξέλιξης της ύλης ' η συνείδηση είναι αναπόσπαστη από την ύλη όντας λειτουργία της σε υψηλό βαθμό οργανωμένης ύλης,αντανάκλαση της αντικειμενικής πραγματικότητας.

Ο μαρξιστικός φιλοσοφικός υλισμός δίνει απάντηση στη δεύτερη πλευρά του βασικού ζητήματος της φιλοσοφίας, αποκαλύπτοντας τη γνωσιολογική σχέση της συνείδησης προς την αντικειμενική πραγματικότητα, αποδείχνοντας τη γνωσιμότητα του κόσμου και των νομοτελειών του και δείχνοντας το δρόμο της επιστημονικής γνώσης.Η μαρξιστική φιλοσοφία αποδεικνύει ότι τα δεδομένα της αισθησιακής αντίληψης είναι πηγή γνώσης του εξωτερικού κόσμου, πηγή απ' όπου ξεκινά η αφηρημένη νόηση.Οι θέσεις αυτές ξεκαθαρίζονται στο τρίτο χαρακτηριστικό του μαρξιστικού φιλοσοφικού υλισμού.


Απόσπασμα από το βιβλίο ''Διαλεκτικός Υλισμός'', Ακαδημία Επιστημών ΕΣΣΔ, σελ. 298-299 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ουσία και αντικείμενο της μαρξιστικής φιλοσοφίας

 του Παναγιώτη Γαβάνα Ένα από τα βασικά ζητήματα που είναι αναγκαίο να αποσαφηνιστεί στην αρχή αυτής της σειράς άρθρων που παρουσιάζουμε ανα...