Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Η σχέση του Κομμουνιστικού Κόμματος προς τη θρησκεία [Μέρος 3ο και τελευταίο]

Απόσπασμα από το βιβλίο του Π. Α. Παβέλκιν ''Τι είναι θρησκεία'', εκδόσεις Β.ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ, 1962 



Όπως και όλα τα άλλα υπολείμματα της παλιάς κοινωνίας στη συνείδηση των ανθρώπων, το ίδιο και οι θρησκευτικές δεισιδαιμονίες δεν θα εξαφανισθούν από μόνες τους. Μόνο η νέα, η επιστημονική σοσιαλιστική ιδεολογία νικάει στον αγώνα με την παλιά, την αντιεπιστημονική, την αντισοσιαλιστική ιδεολογία. Για να απαλλαγεί όλος ο λαός από τις θρησκευτικές πλάνες χρειάζεται η συστηματική επιστημονική - αθεϊστική προπαγάνδα.

Το Κομμουνιστικό κόμμα επίμονα, υπομονητικά και προσεκτικά οργανώνει και διεξάγει την αντιθρησκευτική προπαγάνδα και εξηγεί τη ζημιά που προξενούν οι θρησκευτικές δοξασίες και ιεροτελεστίες. Η επιστημονική αθεϊστική προπαγάνδα ξεσκεπάζει τον αντιδραστικό κοινωνικό ρόλο της θρησκείας και δείχνει πώς τη θρησκεία στις διάφορες χώρες τη χρησιμοποιούσαν και τη χρησιμοποιούν οι εκμεταλλευτικές τάξεις εναντίον των εργαζομένων, εναντίον της ειρήνης και της φιλίας των λαών, εναντίον του σοσιαλισμού και της δημοκρατίας και δείχνει ποια ζημιά προξενούν οι θρησκευτικές και οι άλλες δεισιδαιμονίες στην οικοδόμηση του κομμουνισμού.

Η επιστημονική αθεϊστική προπαγάνδα έχει σαν σκοπό όπως τις σκοτεινές και άγριες θρησκευτικές δοξασίες, που μειώνουν τον άνθρωπο και του καλλιεργούν δουλοπρεπή συναισθήματα, τις αντικαταστήσει με τις φωτισμένες, πεντακάθαρες επιστημονικές γνώσεις, που δυναμώνουν την πίστη του εργαζόμενου ανθρώπου στις δημιουργικές του δυνάμεις, στην παντοδυναμία του λαού που τον καθοδηγεί το κομμουνιστικό κόμμα. Η επιστημονική αθεϊστική προπαγάνδα πρέπει να διασκορπίζει τη θρησκευτική ομίχλη στη συνείδηση του πληθυσμού και να την αντικαθιστά με το ηλιακό φως της επιστημονικής γνώσης, της μαρξιστικο - λενινιστικής κοσμοθεωρίας.

Η αντιθρησκευτική προπαγάνδα δεν είναι αυτοσκοπός κι' ούτε κανένα αυτάρεσκο καθήκον. Ο μαρξισμός - λενινισμός αντικρίζει την αντιθρησκευτική προπαγάνδα από τη σκοπιά του βασικού καθήκοντος, που είναι η πραγματοποίηση του κομμουνισμού. Γι' αυτό στις συνθήκες του καπιταλισμού οι μαρξιστές κάνουν αντιθρησκευτική προπαγάνδα συνδέοντάς την στενά με την ταξική πάλη του προλεταριάτου και υποτάσσουν την αντιθρησκευτική τους δράση στα καθήκοντα της επαναστατικής ταξικής πάλης.

''Το να χωρίζεις με απόλυτο, αδιάβατο όριο τη θεωρητική προπαγάνδα του αθεϊσμού, δηλαδή την εξάλειψη των θρησκευτικών δοξασιών σε ορισμένα στρώματα του προλεταριάτου και την επιτυχία, την πορεία, τις συνθήκες του ταξικού αγώνα αυτών των στρωμάτων - σημαίνει ότι σκέπτεσαι μη διαλεκτικά...'' τόνιζε ο Λένιν.

Η ανώτατη επιτυχία του αντιθρησκευτικού αγώνα κατακτιέται με βάση τις ανώτατες επιτυχίες του ταξικού αγώνα του προλεταριάτου : με τη νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης και της δικτατορίας του προλεταριάτου, με την εξαφάνιση του καπιταλιστικού συστήματος και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού ανατρέπονται οι πιο βαθιές ρίζες των θρησκευτικών δοξασιών.

Βέβαια μόνο με την επιστημονική αθεϊστική προπαγάνδα δεν ξεπερνιούνται οι θρησκευτικές δεισιδαιμονίες ακόμα και στις συνθήκες της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Βασική και αποφασιστική σημασία για το ξεπέρασμα των θρησκευτικών υπολειμμάτων έχει η πρακτική συμμετοχή όλων των πολιτών στην οικοδόμηση του κομμουνισμού. Στην πορεία της ενεργητικής δραστηριότητας για το μετασχηματισμό της κοινωνίας και την αλλαγή της φύσης για το καλό του λαού, οι πιστοί πείθονται θαυμάσια για την ισχύ της εργασίας τους, για την ισχύ των λαϊκών μαζών που τις καθοδηγεί το κομμουνιστικό κόμμα. Αυτό ευνοεί το μαρασμό των θρησκευτικών διαθέσεων.

Ο Β. Ι. Λένιν, αναλύοντας το ρόλο της πρακτικής δράσης για τη μεταλλαγή της συνείδησης των λαϊκών μαζών, στην ''εισήγησή του για την επανάσταση του 1905'' έλεγε : ''Αφού οι αστοί αφέντες και οι άβουλοι υποτακτικοί τους, σοσιαλρεφορμιστές, μιλάνε με τόση κομπορρημοσύνη για τη ''διαπαιδαγώγηση'' των μαζών, τότε σαν διαπαιδαγώγηση αυτοί συνήθως εννοούν κάτι το σχολικό, το σχολαστικό που αμοραλοποιεί τις μάζες, που τους καλλιεργεί τις αστικές προλήψεις.
Η πραγματική διαπαιδαγώγηση των μαζών ποτέ δεν μπορεί να αποσπασθεί από την αυτοτελή πολιτική και ιδιαίτερα από την επαναστατική πάλη της ίδιας της μάζας. Μόνο ο αγώνας διαπαιδαγωγεί την εκμεταλλευόμενη τάξη, μόνο ο αγώνας της αποκαλύπτει το μέτρο των δυνάμεών της, διευρύνει τον ορίζοντά της, μεγαλώνει τις ικανότητές της, καθαρίζει το μυαλό της και ατσαλώνει τη θέλησή της''.

Οι θρήσκοι άνθρωποι, συμμετέχοντας με την εργασία τους στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού, βλέπουν ότι ούτε οι υπερφυσικές δυνάμεις, ούτε ο θεός, αλλά αυτοί οι ίδιοι, οι εργαζόμενες μάζες, δημιουργούν την ιστορία, μετασχηματίζουν την κοινωνία και τη φύση. Στην πρακτική της σοσιαλιστικής οικοδόμησης πείθονται οι εργαζόμενες μάζες ότι είναι σωστή η επιστημονική μαρξιστικο - λενινιστική διδασκαλία, που αποτελεί τη βάση της δράσης του κομμουνιστικού κόμματος.

Ακριβώς όπως η πρακτική συμμετοχή στην ταξική πάλη εναντίον των τσιφλικάδων και των καπιταλιστών, στις συνθήκες του εκμεταλλευτικού συστήματος, βοηθάει τους εργάτες και τους αγρότες να καταλάβουν τον αντιδραστικό ρόλο της θρησκείας, του κλήρου και της εκκλησίας σαν βοηθών των εκμεταλλευτών, έτσι και η πρακτική συμμετοχή στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού βοηθάει τους εργαζόμενους να απαλλάξουν εντελώς τη συνείδησή τους από τα θρησκευτικά και τα άλλα υπολείμματα της παλιάς κοινωνίας.

Το κοινωνικό σύστημα που στηρίζεται στην ατομική ιδιοκτησία στα μέσα της παραγωγής, αναπόφευκτα περιορίζει, στενεύει τον ορίζοντα των ανθρώπων, Τα ενδιαφέροντα του ιδιοκτήτη και ιδιαίτερα του αγρότη, περιορίζονται στο στενό κύκλο της μικρής του οικονομίας. Όπως έγραφε ο Ν. ΜΠ. Γκόγκολ για τους ''αρχαίους γαιοκτήμονες'' οι σκέψεις τους δεν πετούσαν παραπέρα, από το μικρό τους φράκτη που τους απομόνωνε από τον υπόλοιπο κόσμο.

Το σοσιαλιστικό σύστημα απόσπασε εκατομμύρια αγρότες και άλλους εργαζόμενους από το στενό κύκλο των συμφερόντων του μικρού ιδιοκτήτη. Το σοσιαλιστικό σύστημα με τον παραγωγικό συνεταιρισμό βοήθησε εκατομμύρια σοβιετικούς, ρουμάνους, βούλγαρους, πολωνούς και άλλους αγρότες να μπουν στο μεγάλο έργο, την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού. Η αγροτιά, χάρη στη συμμετοχή της στη σοσιαλιστική κολχόζνικη οικοδόμηση, ανέβηκε στο ύψος της κατανόησης των πανκρατικών συμφερόντων.

Οι θρήσκοι άνθρωποι συμμετέχοντας συνειδητά στο μετασχηματισμό της φύσης και της κοινωνικής ζωής και βλέποντας τους μεγάλους καρπούς της συλλογικής εργασίας, στοχάζονται τις αιτίες των γύρω φαινομένων, κι' αυτό τους σπρώχνει να συγκρίνουν τις θρησκευτικές και τις επιστημονικές αντιλήψεις, στην κριτική της θρησκείας και στην αναζήτηση επιστημονικών απαντήσεων.

Η καθημερινή επικοινωνία των θρήσκων ανθρώπων με τους πρωτοπόρους ανθρώπους στην εργασία, στην κοινωνική ζωή και στα έθιμα, βοηθάει τους πιστούς να εξετάζουν κριτικά την πίστη τους στο θεό και να αφομοιώνουν τις επιστημονικές αντιλήψεις για τον κόσμο.

Η εργασιακή δραστηριότητα των εργατών, των αγροτών, την διανόησης για την κατασκευή ισχυρών και σύνθετων μηχανών, για την οικοδόμηση εργοστασίων, φαμπρικών και ηλεκτροσταθμών, για την κατασκευή φραγμάτων των ποταμών και διωρυγών, τους πείθει παραστατικά για τη δύναμη του ανθρώπου όταν είναι εξοπλισμένη με την επιστήμη και την τεχνική και κλονίζει τη θρησκευτική τους πίστη. Οι οικοδόμοι του κομμουνισμού δεν έχουν καμιά βάση για να πιστεύουν στην παντοδυναμία του θεού. Συμμετέχοντας στην οικοδόμηση της νέας ζωής, οι πιστοί βλέπουν ότι ο άνθρωπος δεν είναι τέφρα της γης, ούτε σκουλίκι, όπως διδάσκει η εκκλησία, αλλά δραστήριος παράγων που καθυποτάσσει με τις ισχυρές του δυνάμεις τη φύση.

Σε διάκριση από τον καπιταλισμό, που αναπτύσσεται αυθόρμητα, η ανάπτυξη της σοσιαλιστικής παραγωγής και του σοσιαλιστικού πολιτισμού γίνεται με βάση την επιστήμη, σχεδιασμένα, με την καθοδήγηση του μαρξιστικολενινιστικού κόμματος. Οι εργάτες, οι κολχόζνικοι, η διανόηση μόνοι τους καταρτίζουν, συζητούν και επικυρώνουν τα σχέδια της παραγωγικής τους δραστηριότητας και οι ίδιοι εφαρμόζουν αυτά τα σχέδια. Με την ίδια τους την πείρα βλέπουν, ότι όλη η γύρω ζωή τους αναπτύσσεται με φυσικό τρόπο και δεν υπάρχει βάση για την πίστη στο θεό και στα θαύματα. Η σώφρονη επιστημονική αθεϊστική προπαγάνδα βοηθάει ακόμα πιο πολύ τους εργαζόμενους να το συνειδητοποιήσουν αυτό και να εξοπλισθούν με την επιστημονική ερμηνεία των φαινομένων της φύσης και της κοινωνικής ζωής, με την επιστημονική αθεϊστική κοσμοθεωρία.

Η επιστημονική αθεϊστική προπαγάνδα εφαρμόζεται πριν απ' όλα με τη διαπαιδαγώγηση των εργαζομένων στο πνεύμα του μαρξισμού - λενινισμού, με την προπαγάνδα του διαλεκτικού και ιστορικού υλισμού, των πολιτικών και επιστημονικών γνώσεων. Μεγάλη σημασία για την προπαγάνδα των μαρξιστικολενινιστικών ιδεών έχει η οργανωμένη μελέτη των έργων των κλασικών του μαρξισμού - λενινισμού, Τα έργα αυτά εκδόθηκαν στη Σοβιετική Ένωση, σε μεγάλες ποσότητες και είναι προσιτά στον κάθε αναγνώστη.

Το κομμουνιστικό κόμμα καθοδηγείται από την υλιστική μαρξιστικολενινιστική θεωρία, που είναι για το κόμμα και όλο το λαό το καθοδηγητικό αστέρι, που δείχνει το σκοπό, αποκαλύπτει τις προοπτικές, φωτίζει το δρόμο και οδηγεί στον προδιαγεγραμμένο σκοπό, που είναι η νίκη του κομμουνισμού.

Πηγή της δύναμης του Κομμουνιστικού κόμματος, πηγή των νικών της εσωτερικής και εξωτερικής του πολιτικής είναι το ότι η πολιτική του είναι θεμελιωμένη αυστηρά επιστημονικά και η δράση του κόμματος στηρίζεται στη γνώση των νόμων ανάπτυξης της κοινωνίας και της φύσης. Η πολιτική του κόμματος αντιστοιχεί προς τις αντικειμενικές τάσεις της προοδευτικής ανάπτυξης της κοινωνίας και εκφράζει τα συμφέροντα της πιο πρωτοπόρας τάξης της κοινωνίας - της εργατικής τάξης, τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων, δηλαδή της αποφασιστικής δύναμης της κοινωνίας.

Το Κομμουνιστικό κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης καθοδηγεί τη δράση των διακοσίων εκατομμυρίων του σοβιετικού λαού για την οικοδόμηση του κομμουνισμού. Σήμερα που η χώρα μπήκε στην περίοδο της αναπτυσσόμενης οικοδόμησης της κομμουνιστικής κοινωνίας και πραγματοποιεί το μεγαλεπήβολο επτάχρονο πρόγραμμα, που ψήφισε το 21ο συνέδριο του ΚΚΣΕ, τα ζητήματα της κοινωνικής διαπαιδαγώγησης των εργαζομένων ιδιαίτερα της νέας γενιάς, αποκτούν εξαιρετικά μεγάλη σημασία. Συστατικό στοιχείο της κομμουνιστικής αγωγής είναι η αφομοίωση της μαρξιστικολενινιστικής κοσμοθεωρίας και το ξεπέρασμα των υπολειμμάτων της παλιάς κοινωνίας στη συνείδηση των ανθρώπων και ιδιαίτερα των θρησκευτικών υπολειμμάτων.

Κομμουνιστική αγωγή θα πει διαπαιδαγώγηση αφοσιωμένων, δραστήριων και συνειδητών οικοδόμων της νέας κοινωνίας. Αυτό σημαίνει πολύπλευρη και αρμονική ανάπτυξη όλων των δημιουργικών δυνάμεων και ικανοτήτων του ανθρώπου. Η κομμουνιστική αγωγή περικλείει και την πολιτική αγωγή [δηλαδή την αφομοίωση της μαρξιστικολενινιστικής διδασκαλίας, την πολιτική συνειδητότητα και ατσάλωμα], και την αισθητική, και την ηθική, και τη σωματική. Μια από τις πλευρές της κομμουνιστικής αγωγής είναι η αθεϊστική αγωγή, η αγωγή στο πνεύμα της συνεπούς επιστημονικής διαλεκτικοϋλιστικής κοσμοθεωρίας.

Η θρησκευτική ιδεολογία είναι εχθρική προς την επιστήμη, εμποδίζει την ανάπτυξη των δημιουργικών δυνάμεων του λαού και την οικοδόμηση του κομμουνισμού. Γι' αυτό κάθε συνειδητός οικοδόμος του κομμουνισμού θεωρεί χρέος του να κάνει δραστήριο και ανειρήνευτο αγώνα κατά της θρησκείας.

Με την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού κόμματος, την επιστημονική αθεϊστική προπαγάνδα στη Σοβιετική Ένωση την κάνουν οι επαγγελματικές ενώσεις, η κομσομόλ, τα πολιτιστικά διαφωτιστικά ιδρύματα - βιβλιοθήκες, αναγνωστήρια, λέσχες καθώς και οι επιστημονικο - διαφωτιστικοί όμιλοι και ιδιαίτερα ο Πανενωσιακός σύνδεσμος για την διάδοση των πολιτικών και επιστημονικών γνώσεων.

Το 21ο συνέδριο του ΚΚΣΕ στην απόφασή του επί της εισήγησης του Ν. Μ. Σβέρνικ για τα καθήκοντα των συνδικαλιστικών ενώσεων πήρε την απόφαση, όπου αναφέρονταν ότι οι συνδικαλιστικές ενώσεις πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στη σοσιαλιστική αγωγή, ''συστηματικά να αγωνίζονται εναντίον των μικροαστικών διαθέσεων, προλήψεων και κάθε είδους υπολειμμάτων της καπιταλιστικής πισωδρόμησης στους εργάτες, σωστά να οργανώνουν και να δυναμώνουν την αντιθρησκευτική προπαγάνδα...''.

Το καταστατικό της λενινιστικής κομσομόλ αναφέρει : '' Το μέλος της ΠΛΚΕΝ υποχρεούται να είναι τίμιος και να λέει την αλήθεια. να τηρεί τους κανόνες του σοσιαλιστικού τρόπου ζωής, να αγωνίζεται με τα υπολείμματα του καπιταλισμού στη συνείδηση της νεολαίας, εναντίον της μέθης, της κακολογίας, εναντίον των θρησκευτικών προλήψεων και της αντισυντροφικής συμπεριφοράς προς τη γυναίκα''.

Το 11ο συνέδριο της ΠΛΚΕΝ που έγινε τον Απρίλιο του 1949 αποφάσισε : ''να ενισχυθεί ανάμεσα στη νεολαία η προπαγάνδα των φυσιογνωστικών - επιστημονικών γνώσεων, να διεξάγεται επίμονος αγώνας εναντίον των θρησκευτικών υπολειμμάτων''.

Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης στην απόφασή της ''Για την οργάνωση της επιστημονικής διαφωτιστικής προπαγάνδας'' [1944] τόνισε ότι η προπαγάνδα των φυσικών επιστημών έχει μεγάλη σημασία για την άνοδο του πολιτιστικού επιπέδου των πλατιών μαζών των εργαζομένων, για το ξεπέρασμα των θρησκευτικών υπολειμμάτων και κάθε είδους προλήψεων και δεισιδαιμονιών.
Βασικό περιεχόμενο της επιστημονικής διαφωτιστικής προπαγάνδας...πρέπει να είναι η υλιστική ερμηνεία των φαινομένων της φύσης, η διευκρίνιση των κατακτήσεων της επιστήμης, της τεχνικής και του πολιτισμού. Ανάμεσα στον πληθυσμό, ιδιαίτερα στο χωριό, πρέπει να εφαρμοσθεί πλατιά η οργάνωση διαλέξεων, συζητήσεων και ομαδικής ανάγνωσης εκλαϊκευμένων φυλλαδίων και άρθρων για την δομή του σύμπαντος, για την προέλευση του ήλιου και της γης, για τα βασικά αστρονομικά φαινόμενα, για την εμφάνιση και την ανάπτυξη της ζωής, για την προέλευση του ανθρώπου, για τη διάπλαση του ανθρωπίνου σώματος, για την προέλευση και τη ζωή των φυτών και των ζώων, για τις αιτίες των ασθενειών και τον αγώνα μ' αυτές, για τις επιστημονικές βάσεις της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, για τα μέτρα ανόδου της συγκομιδής και της παραγωγικότητας της κτηνοτροφίας, για την ατομική ενέργεια και τη χρησιμοποίησή της κλπ.
Οι διαλέξεις με θέματα από τις φυσικές επιστήμες πρέπει να είναι εκλαϊκευμένες και ταυτόχρονα να αντιστοιχούν πλήρως προς το σημερινό επίπεδο της επιστήμης, οι διαλέξεις και οι συζητήσεις πρέπει να συνοδεύονται με εικονογραφημένα βοηθήματα, πλακάτ, φωτογραφίες, χάρτες, εκθέματα κλπ.''

Η προπαγάνδα των επιστημονικών γνώσεων τότε μόνο βοηθάει το ξεπέρασμα των θρησκευτικών υπολειμμάτων, όταν από τα γεγονότα και τους νόμους της επιστήμης βγάζει επιστημονικά κοσμοθεωρητικά συμπεράσματα, όταν διαποτίζεται με την αθεϊστική διαλεκτικο - υλιστική κοσμοθεωρία και όταν συνδέεται στενά με τα πρακτικά καθήκοντα της οικοδόμησης του κομμουνισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ουσία και αντικείμενο της μαρξιστικής φιλοσοφίας

 του Παναγιώτη Γαβάνα Ένα από τα βασικά ζητήματα που είναι αναγκαίο να αποσαφηνιστεί στην αρχή αυτής της σειράς άρθρων που παρουσιάζουμε ανα...