Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Λίγες γραμμές-γενικά πράγματα για τον διαλεκτικό υλισμό

Ακρογωνιαίος λίθος του διαλεκτικού υλισμού είναι η διδασκαλία πως ο κόσμος από την ίδια του τη φύση είναι υλικός,πως στον κόσμο δεν υπάρχει τίποτε άλλο εκτός από την ύλη και τους νόμους που κυβερνούν την κίνηση και τις μεταβολές της.Ο διαλεκτικός υλισμός είναι κατηγορηματικός και ανειρήνευτος εχθρός των οποιωνδήποτε αντιλήψεων για τις υπερφυσικές ουσίες,με οποιαδήποτε στολή κι αν τις έντυσαν η θρησκεία και η ιδεαλιστική φιλοσοφία.
Η φύση εξελίσσεται,φτάνει στις ανώτερες μορφές της και κλείνει μέσα της τη ζωή και τη σκεπτόμενη ύλη,όχι εξ αιτίας δυνάμεων του άλλου κόσμου,αλλά από αιτίες που ενυπάρχουν στην ίδια τη φύση,στους νόμους της.
Ο διαλεκτικός υλισμός επεξεργάστηκε τη διαλεκτική θεωρία της εξέλιξης και μας έδειξε τους γενικούς εκείνους νόμους που χάρη σ'αυτούς πραγματώνονται οι διαδικασίες που αναφέρονται στην κίνηση και τη μεταβολή της ύλης,στο πέρασμα από τις κατώτερες στις ανώτερες μορφές της και γενικότερα σ'όλη την εξελικτική πορεία της.
Οι σύγχρονες διδασκαλίες της φυσικής για την ύλη,το χώρο και το χρόνο,με την αναγνώριση από μέρους της πως τα διάφορα είδη της ύλης μεταβάλλονται και πως είναι αστείρευτη η ικανότητα των υλικών σωματιδίων να μετασχηματίζονται ποιοτικά,δε βρίσκονται μόνο σε ολοκληρωτική αντιστοιχία με το διαλεκτικό υλισμό,αλλά και μόνο απ'αυτόν μπορούν να αντλούν τις αναγκαίες φιλοσοφικές ιδέες και τις μεθοδολογικές αρχές.
Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για τις επιστήμες που ερευνούν άλλα φαινόμενα της φύσης.







      Πηγή..Φιλοσοφικό λεξικό Μ.Μ.Ρόζενταλ σελ 215-216  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ουσία και αντικείμενο της μαρξιστικής φιλοσοφίας

 του Παναγιώτη Γαβάνα Ένα από τα βασικά ζητήματα που είναι αναγκαίο να αποσαφηνιστεί στην αρχή αυτής της σειράς άρθρων που παρουσιάζουμε ανα...