Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Η υλιστική φιλοσοφία-Γενική κατατόπιση 11

Τα στάδια που πέρασε στην πορεία της κοινωνικής ανάπτυξης,η ανάπτυξη της υλιστικής κοσμοθεωρίας από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα,σε γενικές γραμμές είναι τα εξής-
Οι αρχαίοι υλιστές φιλόσοφοι παρατηρούν ότι τα διάφορα φυσικά σώματα κινούνται και αλλάζουν με νόμους δικούς τους και ότι υπερφυσικές δυνάμεις δεν υπάρχουν.
Βρίσκουν δε ,ορισμένες μορφές της ύλης ως σταθερές και τις θεωρούν ως αρχή των διάφορων σύνθετων υλικών σωμάτων.
Στις αρχαίες Ινδίες η σχολή των Τσαρβακιστών ως αρχικές και σταθερές μορφές της ύλης θεωρεί το νερό,τη φωτιά,το χώμα και τον αέρα.
Οι Κινέζοι ως αρχή των διάφορων σύνθετων υλικών σωμάτων θεωρούν το νερό,το ξύλο,το μέταλλο,το χώμα και τη φωτιά.
Τα πρωταρχικά αυτά στοιχεία αποτελούνται από την ίδια υλική ουσία,το ''τσι''.
Οι πρώτοι αρχαίοι Έλληνες υλιστές φιλόσοφοι ως αρχική υλική ουσία θεωρούν,άλλος το νερό,άλλος το άπειρο,άλλος τον αέρα και άλλος τη φωτιά.
Οι κατοπινοί Έλληνες υλιστές ως αρχική υλική ουσία θεωρούν μικροσκοπικά υλικά σωματίδια.
Γενικά στην αρχαία Ελλάδα η επικρατέστερη θεωρία για τη  γενική αρχική υλική ουσία,υπήρξε η θεωρία για τα άτομα.
Ορισμένοι αρχαίοι Έλληνες υλιστές βρήκαν ότι αρχική και αμετάβλητη ύλη είναι άπειρα μικροσκοπικά υλικά σωματίδια,αδιαίρετα.
Με τις διάφορες ενώσεις των υλικών ατόμων σχηματίζονται τα διάφορα σύνθετα υλικά σώματα,η άπειρη ποικιλομορφία του κόσμου.
Άπειροι κόσμοι σχηματίζονται,αναπτύσσονται και διαλύονται.
Ο υλισμός αυτός ονομάστηκε ατομιστικός υλισμός.
Οι αρχαίοι υλιστές την αρχική υλική ουσία τη θεωρούν ως τη μόνη σταθερή υλική αντικειμενική πραγματικότητα.Το ''όντως ον''.Οι αρχαίοι υλιστές φιλόσοφοι υπήρξαν στη βάση μεταφυσικοί.
Η μεταφυσική είναι κλάδος της φιλοσοφίας,που ζητάει να βρει κάτω από τις αλλαγές,κάτι το σταθερό και αμετάβλητο,το απόλυτο,το όντων ον.Γι'αυτό ειδικότερα λέγεται ΟΝΤΟΛΟΓΙΑ.
Οι αρχαίοι υλιστές θεωρούν την ύλη σαν μάζα.Η ύλη είναι άφθαρτη.
Οι αρχαίοι υλιστές βεβαιώνοντας ότι τα διάφορα σύνθετα σώματα προέρχονται από μία αρχική υλική ουσία,μας εμφανίζουν την υλική ενότητα του κόσμου.
Οι αρχαίοι υλιστές, μας βεβαιώνουν ότι τα διάφορα υλικά πράγματα αλλάζουν αδιάκοπα.
Θεωρούν δε,την αλλαγή αυτή κυκλική.Δεν διακρίνουν τη γέννηση του νέου που δεν υπήρχε προηγούμενα.
Οι αρχαίοι υλιστές διατυπώνουν και διαλεκτικές αντιλήψεις για την κίνηση και την αλλαγή των υλικών σωμάτων,για την προέλευση τούτων,για τη γενική σχέση τούτων ,για την πάλη και την ένωση των αντίθετων δυνάμεων.
Οι αρχαίοι υλιστές θεωρούν την κίνηση σαν απλή μετατόπιση του σώματος μέσα στο χώρο.
Βρίσκουν δε ,δε τις κινητήριες δυνάμεις στην πάλη και στην ένωση των εξωτερικών αντιθέσεων.Μερικοί μίλησαν για αυτοκίνηση της ύλης αλλά δεν προχώρησαν περισσότερο ένεκα ανεπάρκειας  επιστημονικών γνώσεων.
Οι αρχαίοι υλιστές αναφέρουν την αντικειμενική ύπαρξη του χώρου και του χρόνου.
Οι αρχαίοι υλιστές βεβαιώνουν ότι τα οργανικά όντα προήλθαν από την ανόργανη ύλη αυτόματα.Δεν γνωρίζουν τους νόμους της εξέλιξης του υλικού κόσμου.
Οι αρχαίοι υλιστές πάλεψαν σκληρά ενάντια στις μυθικές και ιδεαλιστικές θεωρίες για τον κόσμο,που επικρατούσαν στην εποχή τους και έθεσαν σωστές βάσεις της υλιστικής φιλοσοφίας.

Ιωάννης Α.Μητρόπουλος''Η υλιστική φιλοσοφία''

Συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ουσία και αντικείμενο της μαρξιστικής φιλοσοφίας

 του Παναγιώτη Γαβάνα Ένα από τα βασικά ζητήματα που είναι αναγκαίο να αποσαφηνιστεί στην αρχή αυτής της σειράς άρθρων που παρουσιάζουμε ανα...